"This is Gulfi's base wine with some 65,000 bottles produced. The 2012 Sicilia Nerojbleo (100% Nero d'Avola made as a DOC wine) is an opulent and expressive wine that presents the muscular and brawny side of this mighty Sicilian red grape. The bouquet delivers ripe fruit tones with black olive, caper, toasted pistachio nut and a hint of wild fennel. The approach over the palate is steady and muscular."
8,5/10 punten - Harold Hamersma - De Grote Hamersma 2019
"Biodynamisch boegbeeld’ meldt Grapedistrict. En er staan er zo te zien zelfs twee op het etiket. Maar dat zullen wel weer twee heiligen zijn. Daarvan heeft Italië er minstens net zo veel als autochtone druiven en dat zijn er rond de vierhonderd. Ecco, laten we eens proeven wat er achter het etiket te beleven valt. Boegbeeld is in ieder geval op een sokkel van eikenhout neergezet. En ook de nero d’avola staat niet bekend om het fijne houtsnijwerk. Fors en vol rood, dikke kersen, rijpe pruimen en flink wat specerijenzoetigheid. Eerder proefde ik 2010. Thans meer aardse tonen en grondstoffelijkheid."
"This is Gulfi's base wine with some 65,000 bottles produced. The 2012 Sicilia Nerojbleo (100% Nero d'Avola made as a DOC wine) is an opulent and expressive wine that presents the muscular and brawny side of this mighty Sicilian red grape. The bouquet delivers ripe fruit tones with black olive, caper, toasted pistachio nut and a hint of wild fennel. The approach over the palate is steady and muscular."
8,5/10 punten - Harold Hamersma - De Grote Hamersma 2019
"Biodynamisch boegbeeld’ meldt Grapedistrict. En er staan er zo te zien zelfs twee op het etiket. Maar dat zullen wel weer twee heiligen zijn. Daarvan heeft Italië er minstens net zo veel als autochtone druiven en dat zijn er rond de vierhonderd. Ecco, laten we eens proeven wat er achter het etiket te beleven valt. Boegbeeld is in ieder geval op een sokkel van eikenhout neergezet. En ook de nero d’avola staat niet bekend om het fijne houtsnijwerk. Fors en vol rood, dikke kersen, rijpe pruimen en flink wat specerijenzoetigheid. Eerder proefde ik 2010. Thans meer aardse tonen en grondstoffelijkheid."
Het wijnhuis
Gulfi is al sinds 1995 het boegbeeld van de Siciliaanse wijnbouw. Toen erfde Vito Catania enkele stukken grond van vader Raffaele. Deze had na W.O.2 geld gespaard in Parijs en daarvan, na veel opofferingen, land gekocht in Chiaramonte Gulfi. Door zijn tijd in Frankrijk kreeg hij meer waardering voor elegante wijnen in de plaats van krachtige. Die voorliefde gaf hij door aan zoon Vito die dat nog steeds in zijn wijnen vertaalt. Hij wordt daarbij geholpen door oenoloog Salvo Foti. Deze getalenteerde wijnmaker is verantwoordelijk voor de renaissance van de wijnen uit dit deel van Sicilië.
De druiven
Nero d’Avola is vernoemd naar het stadje Avola in het zuidoosten van Sicilië (“de zwarte van Avola”). Het is de belangrijkste druif van het eiland en zo’n typisch inheems ras waar Italië patent op heeft. De variëteit geeft donkere, robuuste wijnen die toch opvallend zacht zijn. Ze kunnen prachtig ouderen en hebben een voorliefde voor houtrijping. Dat zien we ook bij deze volledig organische wijn. Hij komt van 35+ jaar oude wijnstokken die handmatig zijn geoogst en is vergist op roestvrijstaal. Daarna heeft hij meer dan een jaar op eiken fusten gelegen.
De streek
Sicilië is het Italiaanse eiland dat aan de voet van de laars ligt. Het heeft de meeste wijngaarden van het land hoewel een deel niet wordt gebotteld als wijn maar verstookt tot alcohol.
De bodem rond de Etna is, natuurlijk, vulkanisch terwijl de rest van het eiland een mengsel van klei met kalk/kalksteen heeft. Het klimaat is in het noorden en oosten, waar Gulfi vandaan komt, koeler dan de rest van Sicilië. De wijngaarden liggen op een hoogte van meer dan 400 meter wat het klimaat gelukkig iets tempert. Milde winters en droge zomers zorgen voor gezonde en rijpe druiven.