9/10 - Culy test: de lekkerste alcoholvrije wijnen
"Wat betreft de smaak: deze wijn zou de holy grail zijn onder de alcoholvrije drankjes. Wij zijn het er roerend mee eens, want ondanks dat er slechts 0,2 procent alcohol in zit, komt dit toch wel het meest in de buurt van the real deal. De fles ziet er goed uit, de wijn kent duidelijk meerdere smaken en is in tegenstelling tot de rest niet zo zoet." Eindcijfer: 9
"Wat betreft de smaak: deze wijn zou de holy grail zijn onder de alcoholvrije drankjes. Wij zijn het er roerend mee eens, want ondanks dat er slechts 0,2 procent alcohol in zit, komt dit toch wel het meest in de buurt van the real deal. De fles ziet er goed uit, de wijn kent duidelijk meerdere smaken en is in tegenstelling tot de rest niet zo zoet." Eindcijfer: 9
9/10 - Culy test: de lekkerste alcoholvrije wijnen
"Wat betreft de smaak: deze wijn zou de holy grail zijn onder de alcoholvrije drankjes. Wij zijn het er roerend mee eens, want ondanks dat er slechts 0,2 procent alcohol in zit, komt dit toch wel het meest in de buurt van the real deal. De fles ziet er goed uit, de wijn kent duidelijk meerdere smaken en is in tegenstelling tot de rest niet zo zoet." Eindcijfer: 9
"Wat betreft de smaak: deze wijn zou de holy grail zijn onder de alcoholvrije drankjes. Wij zijn het er roerend mee eens, want ondanks dat er slechts 0,2 procent alcohol in zit, komt dit toch wel het meest in de buurt van the real deal. De fles ziet er goed uit, de wijn kent duidelijk meerdere smaken en is in tegenstelling tot de rest niet zo zoet." Eindcijfer: 9
Het wijnhuis
Alcoholvrije wijn kan op een aantal manieren worden gemaakt, waarbij het basisprincipe is dat de alcohol wordt onttrokken uit een‘gewone’ wijn (wijn met alcohol). Dit gebeurt op dezelfde manier als bij het maken van likeuren en sterke dranken, maar in plaats van de alcohol te bewaren, worden in dit geval de niet-alcoholische componenten bewaard. Door het opwarmen van de basiswijn verlies je altijd aroma’s en hoe hoger de temperatuur hoe meer er verloren gaat. Bij alcoholvrije wijnen is het daarom belangrijk op zo laag mogelijke temperatuur te verdampen. De Pasdutout wijn wordt gemaakt door een mechanische distillatie die vacuüm wordt uitgevoerd: vacuüm verdamping. Onder vacuüm omstandigheden begint de verdamping van alcohol al bij 30 graden celcius en daarom is het niet nodig al te hoge temperaturen te gebruiken. Het resultaat proef je!
De druiven
De Pasdutout is een blend van Ugni Blanc, Airen en Chardonnay. De Chardonnay, bekend bij iedereen, past goed bij de Ugni Blanc. Deze druif wordt ook wel de Trebbiano druif genoemd en in zowel Frankrijk als Italië een van de meest aangeplante witte druiven. De druif heeft als grootste voordeel dat deze een hoog zuurgehalte behoudt, zelfs als die erg rijp is. De Ugni Blanc geeft een neutrale en lichte smaak af, met hier en daar een vleug citrus. Dit combineert weer goed met de Airen druif, die veel smaakvoller is met aroma’s van selderij, net gesneden gras en vers fruit.
De streek
De Côte de Provence is het meest uitgestrekte en vermoedelijk ook oudste wijngebied van Frankrijk. In het gebied werden al rond 600 voor Christus wijnstokken aangeplant. De Provence loopt van Marseille tot net boven Nice en heeft meer dan 3.000 zonne-uren per jaar. In vergelijking: een wijnstok heeft maar 1.500 zonne-uren nodig. Het is een bergachtig gebied, met daartussen lage heuvels en uitgestrekte plateaus . De bodem is vaak van graniet, maar er komen ook kalkrijke kleigronden, keien en kiezelgronden voor.